Qlik Sense ja QlikView erinevused ja sarnasused

 

Qlik Sense ei ole QlikView uus versioon, vaid see on uus toode Qlik’i tooteperekonnas, esimene rakendus uues Qlik.Next projektis. Olemasoleva platvormi QlikView 11 ja uue platvormi vahel on nii sarnasusi kui erinevusi, neid seletas oma blogipostituses Qlik’i Tootejuht Henric Cronström.

 

Kaks erinevat kasutajaliidest samale analüüsimootorile 

QlikView ja Qlik Sense puhul on tegemist kahe erineva kasutajaliidesega QlikView analüüsimootorile. See tähendab, et olemasolevad skriptid ja valemid töötavad Sense peal peaaegu samamoodi nagu olemasoleva QlikView versiooniga.

Sarnasused olemasoleva QlikView ja Qlik Sense vahel seisnevad selles, et mõlemad kasutavad sama roheline-valge-hall loogikat ja sama arvutusmootorit, mõlemal on sama päringukiirus ja töölehti luues peab mõlemal juhul kasutama samasid andmetemodelleerimise põhimõtteid.  Seega – kõik senised teadmised QlikView kohta on pädevad ka Qlik Sens’i puhul.

achievement-3658092_1280

Mõeldud erinevatele kasutajatele

Samas on need tooted ka väga erinevad. Aga nagu lapsevanem ei saa öelda, et üks laps on parem kui teine, nii ei saa ka öelda, kumb Qlik toode on parem.
Peamine erinevus on selles, et need kasutajaliidesed on mõeldud erineva kasutusotstarbe jaoks:

• QlikView on töövahend juhuks, kui vajate ette valmis tehtud analüüsi rakendust, st. arendaja loob teie jaoks valmis lahenduse, mõtleb läbi andmemudeli, teeb valmis valemid, kujundab töölehed, graafikud ja tabelid ning annab kasutajale üle valmis lahenduse. Lõppkasutaja on täielik vabadus andmeid valida, uurida, liikuda andmetes sissepoole (drill-down) ja navigeerida piiranguteta ja leida vastuseid oma küsimustele. Kuid täiesti uute visualiseeringute loomine lõppkasutajal ei ole nii lihtne – selleks on vaja siiski teatud skripti kirjutamise oskusi.

• Qlik Sense on vahend olukorras, kus kasutaja ei taha täpselt valmistehtud lahendust, vaid soovib ise oma töölehed kujundada ja andmetest piiranguteta uusi visualiseeringuid luua, mida arendaja võib-olla ei osanud ettegi näha. See tähendab täielikku iseteenindust nii juhtimislaudade loomisel kui andmete analüüsimisel. Seega sobib see aktiivsemale ja kogu analüütika protsessi oluliselt enam kaasatud kasutajale. Lisaks on Qlik Sense lihtsam kasutada puutetundliku ekraaniga ning ta kohandub ise eri ekraanisuuruste ja formaatidega. Tervikuna võib öelda, et Qlik Sense on moodsam vahend ning teda on lihtsam kasutada, kui tahate ise uusi visualiseeringuid luua.

 

Arendus alles algusfaasis

Lõpuks on oluline teadvustada, et tarkvara ei ole kunagi valmis, see areneb pidevalt edasi. Qlik Sense’ist on  täna väljas alles esimene, ainult Windowsi tööjaama põhine versioon, millele kindlasti lisandub tulevikus hulga uusi funktsioone ja omadusi. Mõned QlikView harjumuspärased funktsioonid ja ülesanded ei ole täna veel Qlik Sense’is kasutatavad – pole lihtsalt olnud piisavalt aega arenduseks, kuid järgmistes versioonides on paljud neist juba olemas. Qlik Sense ettevõtetele mõeldud serveripõhine lahendus jõuab turule käesoleva aasta lõpus.

Ka QlikView ei ole veel “lõpuni valmis toode”, seda arendatakse samuti edasi ning tõenäoliselt näeme tulevikus ka Qlik Sense mõnda uut funktsionaalsust QlikView uutes versioonides. Tootja eesmärgiks on kasutada sama platvormi mõlema kasutajaliidese puhul.

office-2717014_1280

Mis saab edasi?

Olemasolevad QlikView rakendused töötavad kõik kenasti edasi, varsti on turule tulemas ka QlikView uus versioon. Soovi korral võib mõne aja pärast oma olemasolevad QlikView rakendused üle viia Qlik Sense formaati, või siis võtta paralleelselt kasutusele mõlemad – luua uued lahedused iseteeninduslikku analüüsi armastavate kasutajate jaoks Qlik Sense’le ja jätta olemasolevad lahendused endisesse formaati. Loomulikult võib jätkata ka ainult QlikView’ga.

Infovara soovitab esialgu jätkata olemasolevate rakendustega QlikView’s ja Qlik Sense lihtsalt uurida ja testida, kas selline iseteenindust rõhutav rakendus meeldib kasutajale ja kas see annab juurde uusi võimalusi. Laadige Qlik Sense alla ja proovige luua mõni uus lahendus. Enne olemasolevate QlikView rakenduste üleviimist Qlik Sense keskkonda ootame ära siiski QlikView järgmise versiooni ja Qlik Sense uued arendused – hetkel on tegu ikkagi alles Desktopi versiooniga 0,96 ning serverilahendus pole üldse veel väljas.

Seega, nagu öeldud, on Qlik Sense esimene pääsuke Qlik.Next. projektis ja on mõeldud eelkõige nendele kasutajatele, kes soovivad 100% iseteeninduslikku ärianalüüsi (self-service BI). Üsna pea on oodata Qlik Sense uusi arendusi.

Kui aeg küps, tutvustame uut toodet ka Eesti turul, kindlasti tuleb lisaks ka olemasolevatele klientidele mitmeid esitlusi ja koolitusi.

 

Vaata lisainfot Infovara kodulehelt

Vaata lisainfot tootja kodulehelt