Linnade raha teenib suuremat tulu

 

Vaatame linnade likviidsete varade seisu, võttes stardipunktiks viimase seisu 30.06.2012.

Kui valdadel oli likviidseid varasid kamba peale 60 miljonit eurot, siis linnadel on kokku veidi rohkem – 80 miljonit EUR –  millest deposiidis on 50, arveldusarvel 25 ja 5 miljonit on reserviks. Tallinn moodustab sellest üle poole s.t 45 miljonit.

Seega, linnade varade juhtimine on oluliselt tootlikum, sest pea 2/3 ehk 65% on tootlikul tööl (nagu ühe panga reklaamlause „Parim töökoht sinu rahale“) ja 35% arveldusarvel. Meenutuseks, et valdadel oli see suhe pea vastupidi 25% tootlikul tööl ja 75% arveldusarvel. Kas linnades olevad finantsjuhid on pädevamad?

city-1658726_1280.jpg

Kontrollime teistpidi üle – vallad teenisid deposiitidelt 2011 aastal 228 tuhat EUR. Nagu arvata võis, teenisid linnad rohkem – 318 tuhat EUR. Aga arvestades, et linnad hoidsid deposiidis pea 3 korda rohkem raha, oleks pidanud teenitav tulu olema veelgi suurem. Andmeid edasi analüüsides selgub, et 2011 aasta alguses polnud kõik 50 miljonit deposiidis, vaid ainult 4 miljonit – ehk deposiiti pandi aasta jooksul, sellest ka oodatust väiksem tulu.

Kokkuvõtvalt öeldes- linnad paigutavad raha kordades julgemalt deposiitidesse ja teenivad seetõttu ka suuremat tulu. Kas kuidagi seda kogemust õnnestuks valdadele jagada? Valdade finantsjuhid: nüüd kus see info on teil teada, kas järgmisel korral kohtudes võtate linna finantsvaldkonna eest vastutajatel nööbist kinni ja küsite nõu?

Pilt: Linnade ja valdade likviidsed varad seisuga 30.06.2012.

 

 

 

 

 

 

 

Andres Kukke